EvenementOrganiseren.nl

Netwerken op 1,5 meter, kan dat op mijn evenement?

Het is enorm behelpen. Een groot deel van de kracht van evenementen als communicatie, marketing en netwerkmiddel is weg door alle restricties. Voor die 1,5 meter afstand maakt bijvoorbeeld netwerken erg lastig. In de plenaire zaal, zittend op vaste plekken met 1,5 meter ertussen...dat is even wennen maar het gaat. Maar dan? Netwerken. Eigenlijk niet te doen en toch kan het. Een paar tips.

EvenementOrganiseren.nl keek naar diverse evenementen en bundelde een paar voorbeelden tot tips om verantwoord te kunnen netwerken op evenementen in de corona-tijd:

  • communicatie
    De communicatie is essentieel om bezoekers/gasten niet alleen te wijzen op de 1,5 meter afstand, ze het eigen te maken, maar juist ook om de verantwoordelijkheid gevoelsmatig bij jouw gast te leggen. Als organisator ben je niet alleen de faciliteerder om maatregelen soepel op te kunnen volgen, maar je hebt ook de verantwoordelijkheid om die maatregelen goed te communiceren. Wat kan een bezoeker verwachten? Waar moeten ze aan denken? Wat moeten ze doen? Daarbij gaat communicatie verder dan de crowd control aanwijzingen op het evenement zelf. Vooraf kun je bezoekers op een leuke manier al meenemen in de verwachtingen (denk aan een videotour door de locatie, een animatie, of iemand van het merk/bedrijf die gasten vooraf toespreekt) en ook oproepen er alles aan te doen om afstand te houden. Op het event zelf zit een dun lijntje tussen een ietwat onprettige wijze van agentje spelen en op een prettig manier mensen blijven wijzen op die afstand. Kies voor het laatste, met bijvoorbeeld een scheidsrechter op een scheidsrechtersstoel die met humor af en toe mensen weer scherp maakt...
     
  • online
    'Bij online events is het erg lastig netwerken...' Je zou het bijna gaan geloven omdat het zo vaak gezegd is, maar er is wel degelijk veel mogelijk. Dat kan heel ver gaan: een virtuele beursvloer waar je met een eigen avatar rondwandelt en zodra je met een persoon of bedrijf wilt spreken, klik je bij het passeren op die avatar en ga je 1 op 1 een videogesprek aan. Enorm impactvol. Of werk met een qr code van je linkedin-profiel, vraag mensen in de online omgeving jouw code te scannen en je bent gekoppeld. Opvolging is bij dergelijk online contacten wel een noodzaak.
     
  • afstandhouder
    En natuurlijk is de eventbranche ook innovatief genoeg om tot 'andere' oplossingen te komen. De eerste die wij tegenkwamen was de Afstandhouder (zie foto):

      Maar er is natuurlijk nog veel meer denkbaar...dat laten we graag aan jouw creativiteit over.
     
  • inrichting
    Wie gewoon goed nadenkt over het inrichten van de netwerkvloer is ook al weer 10 stappen verder. Waar we voor corona vooral losgelaten werden op netwerkvloeren, is het nu vooral zaak dat je het netwerken 'begeleidt' of op zijn minst in goede banen leidt. De inrichting moet je daar op aanpassen. Denk aan geschakelde tafels met op iedere hoek een kruk en duidelijke plekken aan de tafels, zodat al netwerkend aan tafel de afstand gewaarborgd blijft.
     
  • decor / concepten
    Of ga nog een stap verder en pas zelfs het complete decor aan zodat er veilig genetwerkt kan worden. Zorg in je concept dat deze 'aanpassingen' passend is en dus prettig voor jouw bezoekers. Een voorbeeld? Denk eens aan een combinatie van speeddaten (concept) en bijvoorbeeld het succes van het restaurant dat snel na de lockdown met dineren in de kas kwam:

  • Komt wel goed...
    De afgelopen weken is 1 ding kraakhelder geworden: de verantwoordelijk geheel bij je gasten neerleggen en denken dat het wel goed komt...Nee, nee, nee! Dat is echt een no go. Onderschat het niet, maak gebruik van het protocol en andere kennis en tips, zoals hieronder:

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x