EvenementOrganiseren.nl

De duurzame cateraar: 2 tips en dit moet je niet meer doen

Als je aan duurzame stappen voor jouw evenement denkt, dan ligt catering het meest aan het oppervlak. Je kunt dan ook snelle en stevige stappen zetten, maar dan moet je wel met de juiste partners samenwerken. The Food Line-up heeft duurzaam in haar DNA en deelt 2 gouden tips en 1 keer 'dit moet je niet meer doen'.

The Food Line-up deelt haar duurzame kennis in ons online magazine Stap voor Stap naar een duruzamer evenement:

"Heel veel duurzame stappen zijn goed te doen, maar je moet kunnen omdenken. Opdrachtgevers hebben het vaak druk en we snappen dat events dan vaak via de bekende route georganiseerd worden. Wat logisch is, maar daarin willen wij altijd in meedenken", aldus het team van The Food Line-up.

"Bijvoorbeeld: Het eten op een event moet gewoon altijd écht lekker en voedzaam zijn. Een belangrijke behoefte van de klant. De traditionele route die je hierin dan zou nemen is het serveren van vlees. Maar als het lekker en voedzaam is en dan ook nog eens toevallig vegetarisch of plantaardig, dan hoor je niemand klagen dat er vlees is. We blijven altijd denken aan de behoefte van de klant, van de gast, en als je dit niet uit het oog verliest kan je heel erg goed omdenken."

2 tips om catering te verduurzamen op jouw volgende evenement:

  • The Food Line-Up: het gaat om 'verduurzamen'

Er is niet een duurzame invulling. Wat wij geloven is dat verduurzamen een werkwoord is. Dus het gaat niet om een ‘duurzaamheidslijstje’ afvinken. Maar het gaat om echt goed kijken naar hoe we het constant kunnen verbeteren, en constant kunnen blijven verduurzamen.

Je hoort vaak in onze sector dat evenementen per definitie niet duurzaam zijn, maar wij zien dat totaal anders. Waarom? Wij bouwen iedere keer van 0 iets op, en creëren op elk event een kleine samenleving. Als je het ons vraagt is dit dé ultieme kweekvijver voor duurzaamheid. En omdat we dat iedere keer opnieuw doen, kunnen we iedere keer kijken hoe we iets kunnen verduurzamen.

De evenementensector zou de grootste aanjager van duurzaamheid kunnen zijn, omdat we heel veel flexibiliteit hebben om elke keer iets op te bouwen en testen. We hebben een paradigma shift nodig in ons hoofd: van niet duurzaam naar de ideale kweekvijver.

 

  • The Food Line-Up: deel jouw kennis

En daar stopt het niet bij, want onze volgende tip is: durf dat ook met elkaar te delen. Als je kijkt wat we tijdens corona hebben gedaan in de eventbranche, toen deelden we ook ervaringen met elkaar – denk aan Back to Live, en hoeveel kennis er toen in de sector werd gedeeld met elkaar.

Dit moeten we ook doen als het aankomt op verduurzaming. We moeten op elkaars schouders kunnen staan en op elkaar kunnen bouwen. Zo kunnen we als sector echt het verschil gaan maken in duurzaamheid. 

 

  • Het gaat om genoeg eten, niet om te veel

Onze hospitality houding – gastvrijheidshouding zorgt ervoor dat we wensen van opdrachtgevers altijd proberen in te willigen. Een kracht van deze sector, maar ook een risico. En we gaan nu misschien iets controversieels zeggen, maar daar moeten we verandering in gaan brengen. 

Als eventsector hebben we zoveel kennis en ervaring dat we echt wel in overleg kunnen met een opdrachtgever dat bepaalde keuzes of wensen anders kunnen of moeten. Een concreet voorbeeld dat we hierin willen meegeven is de hoeveelheid eten:

Een zorg voor veel opdrachtgevers natuurlijk, of er wel genoeg eten is op het event. Snappen we als geen ander. Maar met zoveel jaren in het vak snappen we ook hoeveel mensen eten. Als cateraar weten we dat we genoeg eten meenemen, en eeuwig zonde als je dan toch uiteindelijk met te veel eten overblijft.

Lees het complete magazine Stap voor Stap naar een duurzamer evenement:

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x