EvenementOrganiseren.nl

Deze veiligheidsmaatregelen houden je evenementgasten veilig én vrolijk

Veiligheid bij evenementen klinkt misschien als een buzzkill, maar in werkelijkheid maakt het alles een stuk relaxter. Als je weet dat alles goed geregeld is, kun jij (en je gasten) zonder zorgen genieten van de muziek, het eten, en misschien zelfs een dansje. Vergeet dus die veiligheidsmaatregelen niet en maak er een feest van, zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken over een verloren nooduitgang of een onhandige valpartij.

1. Crowd control

Zonder goede crowd control kan je evenement al snel veranderen in een mierennest. Zorg voor duidelijke looproutes en genoeg ruimte, denk aan afzettingen, beveiliging en eventueel zelfs een vriendelijke ‘verkeersregelaar’ die je gasten in de juiste richting wijst. Verkeersborden werken ook nog altijd prima.

2. Nooduitgangen

Nooduitgangen zijn als parachutes: je hoopt dat je ze nooit nodig hebt, maar als je ze nodig hebt, wil je dat ze goed werken! Zorg ervoor dat er voldoende nooduitgangen zijn, ze goed aangegeven zijn, en vooral dat niemand ze per ongeluk heeft geblokkeerd met een stapel kratten. Tip: test ze van tevoren even.

3. EHBO-post

Zelfs met het veiligste evenement, kunnen kleine ongelukjes gebeuren. Iemand snijdt zich aan het kartonnen bekertje (ja, echt), een ander struikelt over hun eigen voeten tijdens hun beste dansmove. Zorg dus voor een goed uitgeruste EHBO-post. En nee, alleen een doosje pleisters is niet genoeg. Denk aan getrainde EHBO’ers, verbanden, ontsmettingsmiddel en alles wat nodig is om zelfs de meest dramatische valpartij met een glimlach af te ronden.

4. Communicatie

In een noodsituatie wil je niet dat je team communiceert alsof ze in een slechte sketch uit een comedyshow zitten. Zorg dat iedereen dezelfde informatie krijgt en weet wat te doen. Walkie-talkies, mobiele telefoons – wat je maar hebt – zorg dat de communicatie soepel loopt. Niets is vervelender dan als de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet.

5. Risicoanalyse

Tot slot, maak een risicoanalyse. Dit klinkt misschien heel serieus, en dat is het ook, maar het hoeft niet saai te zijn. Speel een spelletje ‘Wat zou er fout kunnen gaan?’ met je team. Is er een kans dat de stroom uitvalt? Wat als er iemand over een kabel struikelt? Door een paar worst-case scenario’s door te nemen, ben je voorbereid op (bijna) alles wat op je pad komt.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x