EvenementOrganiseren.nl

Personeelsfeest organiseren: 8 gouden basis tips

Het personeelsfeest van jouw bedrijf is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een niet te onderschatten teambuildings moment en 'binder' voor jouw collega's. Een goed bedrijfsfeest organiseren is niet heel moeilijk, maar een slim personeelsfeest met impact en dus grote waarde, dat is een ander verhaal. Voor die laatste categorie personeelsfeesten hebben wij 8 gouden basis tips opgesteld.

Het personeelsfeest of ook wel bedrijfsfeest heeft in raptempo een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van louter thematisch leuk moment naar een strategisch event binnen de HR en interne communicatie. Sterker nog, er wordt bij het organiseren van een personeelsfeest al gesproken over je interne experience marketing. Maar zo ver hoeven we nu niet te gaan. Met deze basistips groeit jouw feestmoment uit naar een impactvol personeelsfeest.

Wat is een personeelsfeest?

Een personeelsfeest is net even wat anders dan een bedrijfsuitje of een personeelsuitje. Een bedrijfsfeest is dé gelegenheid om bij uitstek het gevoel van trots en saamhorigheid te vergroten. De doelgroep van het personeelsfeest is vanzelfsprekend de groep interne collega's. Daarmee valt het personeelsfeest ook binnen de interne communicatie of zelfs de afdeling HR. Als interne opdrachtgever zie je dan ook regelmatig iemand van de HR-afdeling, een PA, secretaresse, communicatie-afdeling, personeelsvereniging en in sommige gevallen de CEO / directie.

Heb bij een personeelsfeest vooral aandacht voor het complete traject, van het versturen van de uitnodiging tot en met het natraject, maar vooral voor het bereiken van de gewenste impact en doelstelling en het strategisch inzetten van dit krachtige feest.
 

Personeelsfeest organiseren: 8 gouden basis tips

 

1. Personeelsfeesten mogen best een doelstelling hebben

Eigenlijk had er moeten staan: moeten een doelstelling hebben, maar we komen van ver. In alle openheid draait het bij 90 procent van de personeelsfeesten nog altijd om een leuk, goed, mooi feest. En dat is ook helemaal prima, dat is echt de basis. En wie denkt dat het organiseren en denken vanuit een doelstelling, dat fijne, leuke, feestelijke gevoel weghaalt en een bedrijfsfeest tot een zakelijk en wellicht saai moment maakt, die zit er echt naast. Door als allereerste het doel van het personeelsfeest te benoemen, maak je het jezelf niet alleen makkelijker in het traject van het personeelsfeest organiseren, maar werk je ook ergens naar toe. Worden keuzes makkelijker en komt er veel sneller een rode draad.

2. Het personeelsfeest is van de collega's, niet van de directie

Het is een veel gemaakte fout: het personeelsfeest met de favoriete artiest van de CEO op het podium, waar verder geen enkele collega iets mee heeft. De directeur die bovenaan de entree trap het 'volk' toespreekt dat beneden, naar boven kijkend, het maar aan moet horen. Een goed personeelsfeest is een feest dat de werkgever, het bedrijf aan de collega's geeft. Daar moet het goede gevoel en de binding komen, niet bij de directeur. Dus betrek collega's bij de organisatie, haal input op, laat ze meedenken en beslissen en geef daarmee letterlijk het feest aan de collega's.

3. Ook het bedrijfsfeest kent een voor- en natraject

Waar bij ieder ander evenement een goed voor- en natraject heel vanzelfsprekend is, zie je bij het interne evenement, waar het personeelsfeest onderdeel van is, dit nog wel eens misgaan. Terwijl daar juist de impact en de kracht zit. Dus werk altijd vanuit het simpele principe: het evenement zelf is het absolute hoogtepunt van het voortraject en het vliegwiel voor het natraject. Dus maak een slim communicatietraject door het jaar heen, waarbij het personeelsfeest het hoogtepunt is, maar waar steeds weer nieuwe touchpoints in het traject terugkomen.

4. Ga van 'voor elk wat wils' naar festival- en Netflix-denken

Ooit begon de markt van bedrijfsfeesten met themafeesten. Leuk met het hele bedrijf naar een locatie in Middeleeuwse sferen, directeur in de garderobe, jongste collega met de toespraak, bak entertainment erin en klaar. En laten we heel eerlijk en duidelijk zijn: dat werkt nog steeds! Maar er is meer te halen. Dat kregen we ook al snel door, door tijdens het interne personeelsfeest diverse plekken, entertainment en sfeersettingen neer te zetten: voor elk wat wils. Hou die gedachte vast, maar ga nog 1 stapje verder: denk in festival of zelfs Netflix. Die twee hebben namelijk wat gemeen: bij beide bepaalt de kijker, bezoeker, zelf zijn of haar route, programmering etc. 

5. Durf ook inhoud, DNA of visie te verweven in jouw personeelsevenement

In de basis is een personeelsfeest een beloning, maar tegelijkertijd ook het moment voor saamhorigheid, binding en loyaliteit. Daarom is het ook een uitgelezen kans om het DNA of de visie van jouw bedrijf tot leven te laten komen. Is jouw bedrijf het afgelopen jaar duurzamer geworden, laat het zien en terugkomen op jouw personeelsfeest. Ben je een jong bedrijf, maak daar dan het programma om heen. Daarbij hoef je niet bang te zijn om ook inhoud in het traject rondom of zelfs tijdens jouw personeelsfeest in te voegen. Laat het wel een feest blijven, maar naast belonen en waarderen, kun je ook heel goed samen je DNA uitdragen.

6. Schakel ook bij het personeelsfeest een bureau in

Evenement organiseren is een vak, een beroep, zelfs een kunst. Vooral de combinatie van organisatorische handjes, creatieve concepten, doelstellingsgerichtheid, wars van bedrijfsblindheid en het zakelijke behalen van doelstellingen is veel waard. Daarom is bij een intern evenement als het personeelsfeest bijna per definitie een extern bureau of ZZP'er een voorwaarde voor succes. Mocht je nog twijfelen, lees dan ook eens het afwegingsartikel en de checklist wel of geen eventbureau?

7. Doe samen iets goeds: purpose en feest botsen niet

Er zijn al weer tig termen voor, van betekenisvolle communicatie tot purpose marketing, onderaan de streep gaat het allemaal om hetzelfde: verder kijken dan je bedrijf, duurzaam zijn, betrokken, bijdragen. Hoe leuk is het dat ook jouw personeelsfeest en/of het voor- of natraject purpose in zich heeft? Samen iets doen, iets teweeg brengen, iets bijdragen, dat wordt voor de komende generatie ook heel belangrijk in de werkgeverskeus. Dus laat het zien, integreer het, maar nogmaals: het mag ook echt een feestje blijven hoor.

8. Meet en evalueer

Wie voor impact gaat. Wie het moment loslaat en het personeelsfeest strategisch inzet. Wie vanuit een doelstelling het personeelsfeest organiseert, die moet ook meten en evalueren. Dat kan in allerlei niveaus. Beginnend bij de tevredenheid van je collega's, maar durf hier verder te gaan. Doe een 0 meting op het gebied van loyaliteit of binding met het bedrijf voor het traject rondom het personeelsfeest ingaat en een 1 meting na die tijd. En blijf ook door de tijd heen meten. Wat werkt wel, wat niet. Het maakt ook zakelijk van dit interne evenement een echt feestje.

 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x