EvenementOrganiseren.nl

Teambuildinguitjes: waarom eigenlijk?

‘Wil je je personeel zien vast te houden? Sluit ze op in een escaperoom’, zo kopte de Volkskrant begin januari. Personeelsbinding wordt dan ook als een van de belangrijke argumenten voor teambuilding en bedrijfsuitjes genoemd. En dat is hard nodig, want voor het eerst sinds 2003 zijn er meer vacatures dan werklozen. Maar is weglopend personeel de enige reden voor teambuilding? Waarom kruip je met z’n allen in de escaperoom, kies je ervoor om te gaan schapendrijven met je team of trotseer je weer en wind om op het strand een reuzevlieger te gaan bouwen? Nu de teamuitjes ons weer om de oren vliegen gingen wij op onderzoek uit!

De een is er dol op terwijl die teambuildinguitjes van de ander niet echt hoeven. Toch dragen teambuildingactiviteiten wel degelijk bij aan het versterken van sociale relaties op de werkvloer: ze bieden inzicht in hoe teams samenwerken en kunnen onderling banden aanhalen. En dat resulteert volgens arbeidswetenschappers niet alleen in meer productiviteit, maar ook in een fijne sfeer op de werkvloer. Laat dat nu een van de belangrijkste voorwaarden zijn om het werkgeluk binnen de team vast te houden.

Teambuilding vs uitje

Waarom niet gewoon een gezellige borrel als het om de sfeer gaat? Sociale cohesie is belangrijk om goed samen te kunnen werken, maar om beter samen te kunnen werken is alleen een goede sfeer niet voldoende. Al helpt het wel enorm als collega’s goed met elkaar kunnen opschieten. Wil je echt aan de slag, dan maak je de stap van bedrijfsuitje naar teambuilding. Teambuilding is, zoals de naam al zegt, meer gericht op samenwerking. Samen met een teambuildingexpert ontwikkel je zelfs precies die soort activiteit die jouw team nodig heeft.

Uit een groot onderzoek over hoe bedrijfsuitjes zich vertalen naar de werkvloer, bleek dat uitjes inzicht bieden in samenwerkingsverbanden en onderlinge relaties kunnen versterken. Doordat collega’s elkaar leren kennen in een andere rol, leren ze elkaar ook als mens kennen. Dat zorgt er weer voor dat je elkaar beter begrijpt, meer van elkaar kunt hebben en daardoor dus ook beter samenwerkt.

Dat bevestigt ook Rick Slabbers van PBN, opgericht met als doelstelling mensen te verbinden door middel van activiteiten en met inmiddels ruim 30 jaar ervaring. ‘Teambuilding is belangrijk omdat het een effectieve manier is om teamgeest te creëren, waarbij medewerkers elkaar beter leren kennen, respecteren en daardoor ook beter kunnen samenwerken. Door teambuilding zullen de medewerkers het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid krijgen wat leidt tot hogere productiviteit, betere kwaliteit en meer werkplezier. Een goede teambuilding is een belevenis waarbij de deelnemers worden uitgedaagd, uit hun comfort zone gehaald en er ook weer in teruggebracht. Dan leer je elkaar pas echt goed kennen en respecteren.’

Teambuilding als instrument

‘Bij ons staat lol voorop, maar we voegen ook altijd extra’s toe, zoals het ontwikkelen van human skills, met elkaar verbinden of een vernieuwd zicht op kernwaarden van de organisatie krijgen’, vertelt Alex ten Klei van Windshift CATLYST. Een teambuildingsactiviteit is bij ons niet alleen een beloning, maar wordt ingezet als instrument.’ ‘Wij denken dat het leuker is om in de speelse en veilige omgeving van een activiteit informeel een onderwerp als kernwaarden bespreekbaar te maken’, vult hij aan. ‘Het is leuker dan in een zaaltje te vergaderen. Ook in een spelomgeving kun je met elkaar discussiëren en nadenken. Je kunt er als organisatie wat aan overhouden, zoals opgenomen video’s die onderdeel van het spel waren.’

Activiteiten met impact

Wanneer je tijdens een intensieve bijeenkomst écht even het hoofd wilt leegmaken, is de buitenlucht opzoeken de meest gezonde oplossing. Activiteiten in de open lucht wekken creativiteit op en bieden ruimte voor gesprekken en nieuwe inzichten. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Ook bij het Nationale Park De Hoge Veluwe zetten ze actief in op activiteiten met impact. Werkwandelen, houthakken, op excursie. De creativiteit aanwakkeren met creatieve workshops maar ook mentale bezinning en beleving staan centraal. Zo maken de vele mogelijkheden om een bijeenkomst met een buitenactiviteit te combineren het mogelijk om zowel inhoudelijk als op mentaal vlak het optimale uit een bijeenkomst te halen.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x