EvenementOrganiseren.nl

Waarom het nog vaak misgaat met de Powerpoint presentatie op uw event

Door ACS audiovisual solutions
Het komt écht nog te vaak voor.. een mislukte Powerpoint-presentatie In deze blog krijg je een paar handige tips om een visueel blunder te voorkomen.

Een prachtige congreslocatie, een volle zaal, alles staat klaar maar wanneer de AV Technicus de presentatie aanzet is het beeld toch niet perfect. Sterker nog; de powerpoint ziet er totaal mislukt uit met uitgerekte foto's en tekst die van het beeld valt.  ‘Op mijn laptop zag de presentatie er toch goed uit…what happened?’ 

Het lachspiegel-effect
Bij AV-specialist ACS hebben ze het al te vaak meegemaakt dat de klant aangeeft dat de presentatie er op groot scherm compleet anders uitziet dan op de laptop. Het zogenaamde lachspiegel-effect. Niet omdat het zo leuk is, maar omdat de presenatie soms enorm kan vervormen op verschilldende formaten beeldschermen. Irritant.. ACS legt uit:  Dit heeft te maken met de aspect ratio. Beter bekend als de verhouding van de hoogte en de breedte van een beeld.  Met een goede voorbereiding en een paar simpele handelingen kan dit voorkomen worden en heb je op ieder beeldscherm dezelfde presentatie.

 

Tips voor een correcte weergave

Manier 1:
1. Achterhaal via de (AV-)specialist welke beeldverhouding de schermen hebben op het evenement waar je gaat spreken.
2. Maak jouw PowerPoint-presentatie in dezelfde beeldverhouding.

Lastig te achterhalen? Dan keer je het om.

Manier 2:
1. Kies een beeldverhouding voordat je begint met maken van de PowerPoint-presentatie.
2. Zorg ervoor dat alle schermen en projectoren aan de gekozen verhouding voldoen. Stem dit af met de (AV-)specialist.
3. Kijk of je van tevoren kunt testen of het werkt zoals het zou moeten doen.
 

Verhouding aanpassen in PowerPoint en Keynote

Sinds de introductie van breedbeeld (16:9 formaat) medio jaren ’90 van de vorige eeuw is dit formaat veel meer standaard geworden dan zijn voorloper: het vierkante 4:3 beeldscherm. Het probleem is echter dat, waar voorheen presentatietools zoals PowerPoint en Keynote default stonden ingesteld op 4:3, sprekers vandaag de dag nog altijd hun PowerPoint met een verkeerde beeldverhouding hergebruiken. Check daarom altijd voordat je begint op welk formaat PowerPoint of Keynote staat ingesteld en pas het aan indien nodig.

In PowerPoint doe je dit zo:
1. Klik op Ontwerpen in de menubalk bovenin.
2. Klik bovenin de menubalk aan de rechterkant op Diagrootte.
3. Kies de grootte die je nodig hebt of stel zelf een aangepaste diagrootte in.

Via deze optie, die ook in Keynote zit, kun je ieder gewenst formaat kiezen. Zelfs bioscoopscherm breed!

4:3 of 16:9?

Zoals eerder gezegd: achterhaal welke beeldverhouding het apparaat heeft waar jouw presentatie op wordt getoond en stem je PowerPoint of Keynote hierop af. Wanneer je twijfelt of als je je presentatie op verschillende locaties gaat vertonen raden we aan om 4:3 aan te houden. Ondanks dat 16:9 steeds meer de standaard wordt, zijn veel beamers nog gebaseerd op het 4:3 formaat.

Daar komt bij; als je dan toch moet kiezen uit twee kwaden, je beter kunt gaan voor een 4:3 presentatie afspelen op een 16:9 scherm dan andersom. In dit geval wordt je presentatie correct getoond, alleen verschijnen er zwarte balken aan de linker- en rechterkant. Niet fraai, maar beter dan een 16:9 presentatie op een 4:3 scherm. In dit geval wordt de tekst onleesbaar en beelden uitgerekt.

Het kan ook een optie zijn om de presentatie voor de zekerheid in beide formaten te maken. Zo wordt je nooit overvallen en ben je altijd voorbereid!

Nog een laatste tip: geen idee hoe je een missende waarde van een aspect ratio kunt achterhalen? ACS vond een handige tool

Maar dat is nog niet alles

Bij een goede PowerPoint-presentatie komt meer kijken dan alleen het juiste beeldformaat. Wat dan? Een video opnemen in de presentatie bijvoorbeeld. Het lijkt simpel maar er zijn wel wat aspecten (die je snel over het hoofd ziet) waar je rekening mee moet houden voor maximaal effect. Binnenkort meer..

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x