EvenementOrganiseren.nl

Het afval vrije evenement in 4 stappen

Ook van jouw evenement, binnen jouw marketing- en communicatiemix, wordt inmiddels min of meer verwacht dat het duurzaam is, verantwoord en zonder te veel waste, of op zijn minst duurzamer, verantwoorder en minder. Kees Pranger, student Hogeschool Utrecht

Ken je dat nog? Die mooie ochtend na een festival, je hebt net je tent en spullen gepakt en staat klaar om naar huis te gaan. Je kijkt om je heen en ziet een mooi leeg veld, het lijkt wel of er nooit iets is gebeurd… NOT! Je ziet een ravage aan tenten, blikken, plastic, etc. Kortom, alles wat een grote groep mensen op een festival mee kan nemen. Toch lukt het grote eventmanagers vaak erg goed om al het afval van deze evenementen op een duurzame manier te verwerken. Hoe ze dit doen, en hoe jij dit kunt toepassen op jouw eigen event, vertelt HU-student Kees Pranger in dit blog. 

Hoe duurzaam zijn evenementen?

Op grote evenementen en evenementenlocaties wordt er erg veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Vooral de afgelopen jaren is er een zeer snel groeiend besef ontstaan dat de evenementenbranche radicale stappen moet zetten. Met deze reden zijn de meeste grote festivals en evenementenlocaties aangesloten bij organisaties als Green key en Green events. Dit zijn twee voorbeelden van een groot aantal organisaties die bedrijven en evenementen helpen om zo duurzaam mogelijk te werken. Met dank aan de hulp van dergelijke organisaties heeft bijvoorbeeld het festival Mysteryland in de afgelopen jaren hun CO2 uitstoot gehalveerd.

Hoe maak je jouw evenement duurzaam?

Om jouw eigen evenement zo duurzaam mogelijk te organiseren, heb ik hier een lijst van hot topics en oplossingen die jij op jouw event kunt toepassen!

Zero waste:

Inmiddels zijn er veel mogelijkheden om zo min mogelijk voedsel te verspillen op jouw evenement. Echter zal het allemaal beginnen bij goed inkopen. Wanneer jij eten serveert op jouw evenement is het verstandig om goed te overwegen hoeveel er nodig zal zijn. Laat je adviseren door een kok of cateraar die hier verstand van heeft. Wanneer het lastig is om in te schatten hoeveel er daadwerkelijk besteld moet worden, is het een mogelijkheid om te kijken naar organisaties als de voedselbank, de app Too Good to Go of een daklozen opvang. Dit zijn duurzame oplossingen met een goed maatschappelijk doel, voor als er catering overblijft.

Sanne Stroosnijder: 'Wie niet duurzaam is, is af'

Buffetten kunnen echt niet meer. Sanne Stroosnijder van de Wageningen University & Research is heel stellig in haar presentatie tijdens The Next Event. "Meer dan de helft van buffet-eten wordt weggegooid." Over waste gesproken ... Uit onderzoek blijkt dat in ons land een kwart van al het eten weggegooid wordt. "Dat is jaarlijks een rij vrachtwagens van Amsterdam tot aan Barcelona. Wie nu niet duurzaam is, is af."

Lees het volledige artikel op EventBranche.nl: 

>> Wie niet duurzaam is, is af

 

Save energy:

Ook energieverspilling is tegenwoordig een hot onderwerp. Toch kan het lastig zijn om te bedenken hoe jij hier als organisator een verschil kunt maken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij in overweging kunt nemen om direct verschil te makken! Bij het kiezen van de locatie kun jij bijvoorbeeld kijken of er in de buurt opties zijn die duurzaam werken. Zo zijn er locaties die volledig draaien op groene stroom. Wanneer jij kiest voor dergelijke locaties, help jij direct mee aan een groenere evenementen branche. Wanneer het niet mogelijk is om een duurzaam werkende locatie te vinden, kun je ook zorgen dat jouw materiaal zoals de verlichting, speakers en koeling zo zuinig mogelijk zijn.

Groene energie op evenementen

In het artikel 28 simpele stappen om jouw evenement te verduurzamen kwamen ook 4 tips voor om het energieverbruik te verminderen, of anders in te vullen:

Groene energie - afhankelijk van de grootte en de behoefte van uw evenement kunt u groene energie gebruiken. Soms kan niet het gehele evenement op groene stroom draaien maar laat uw bezoekers zien dat u er bewust mee omgaat, u zou aan de volgende dingen kunnen denken:

Zonnepanelen – deze vorm van energieopwekking kan worden geïntegreerd in meubels, zoals banken of tafels. Maar ook worden deze vaak in verlichting gebruikt.

Deelnemer activatie - richt bijvoorbeeld een ruimte in waarin deelnemers op hometrainers energie opwekken, die gebruikt wordt om de deelnemers te belonen. Zo bestaan er mogelijkheden om te fietsen waardoor de verlichting verandert. Dit bevordert het healthy aspect van uw evenement.

Fossiele brandstof-  wat tegenwoordig steeds vaker te zien is, is het compenseren van de verbruikte koolstof houdende stoffen. Dit gebeurd bijvoorbeeld doordat er door de deelnemers gereisd moet worden. Doe iets terug voor de natuur, dit zou kunnen door het planten van bomen bijvoorbeeld.

 

Recycling:

Om zo min mogelijk afval te creëren is het belangrijk om recyclebare materialen te gebruiken tijdens jouw evenement. Echter is het net zo belangrijk om te zorgen dat mensen dit ook daadwerkelijk recyclen. Hiervoor kun je gebruik maken van speciale vuilnisbakken die het recyclen voor de gasten makkelijker maken. Een andere opkomende oplossing is het gebruik van hardcups op evenementen. Wanneer je deze gebruikt in combinatie met een beker-voor-beker systeem is het bijna niet eens nodig om deze te recyclen. Doordat ze van steviger materiaal gemaakt zijn kunnen ze gewoon gewassen en hergebruikt worden!

Vervoer:

Ook vervoer naar evenementen wordt steeds meer over gesproken. Doordat bezoekers van evenementen van grote afstanden komen wordt er erg veel uitstoot veroorzaakt. Dit kan grotendeels voorkomen worden al jij een locatie uitzoekt die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Hierdoor kunnen jouw gasten makkelijk op locatie komen en scheelt het erg veel uitstoot.

 

Al met al zijn er dus genoeg dingen die jij kunt doen om jouw evenementen groen en duurzaam te organiseren. Van locatie keuze tot partners om voedselverspilling tegen te gaan. De belangrijkste stap is nu enkel nog actie! Ga aan de slag en zet de stappen die nodig zijn om de evenementen branche duurzaam te maken.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x