EvenementOrganiseren.nl

Hoe maak je jouw event toegankelijk voor mensen met een beperking?

Mooi voorbeeld van het toegankelijk maken van een festival of evenement is het komende Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam: 'Het Eurovisie Songfestival 2020 wil voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn.' Is een heldere stelling die leidde tot een aantal simpele, maar krachtige inclusieve oplossingen en maatregelen.

Als straks de wereld meekijkt met het enorme media-evenement zal de wereld ook zien hoe op een betrekkelijk eenvoudige manier een evenement en de vastlegging daarvan, toegankelijk kan zijn voor iedereen. De Nederlandse editie van het Songfestival heeft daarom een aantal wijze lessen voor jouw evenement of congres:

'Niet alleen op televisie, maar ook in de zaal. Daarom worden dit jaar in Ahoy voor het eerst ook speciale plekken ingericht voor mensen met een auditieve en visuele beperking', schrijft NOS.nl. Het Songfestival lijkt een voorbeeld te willen zijn, want het blijft niet bij een enkele aanpassingen. 

Auditieve beperking
Naast het podium komen grote schermen, zodat en het podium en het scherm zichtbaar zijn. Op de schermen komen naast ondertiteling zijn op die schermen ook signdancers zichtbaar, die met dans het verhaal van een lied vertellen.

Minder valide
Voor minder valide bezoekers zijn er speciale rolstoelplaatsen

Blinden en slechtzienden
Voor blinden en slechtzienden is er in een apart deel van de zaal audiodescriptie aanwezig. Daarin wordt beschreven wat er op het podium gebeurt.

Autisme
De organisatie onderzoekt nog of ze iets kunnen doen voor mensen met een sensitieve beperking, zoals autisme.

Televisiekijker met beperking
Ook voor de televisiekijker zijn er al diverse maatregelen aangekondigd. Van ondertiteling via Teletekst 888 tot signdancers. Zo zag het winnende lied van vorig jaar er uit met signdancers:

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x