EvenementOrganiseren.nl

Zo organiseer je een creatieve teambuildingsessie

Kom maar op met die stroom ideeën! Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers tijdens jouw teambuildingsessie ‘aan’ gaan? Je hóeft je natuurlijk niet direct met z’n allen door de modder kruipend richting dat hutje op de hei. Maar die creativiteit komt óók niet zomaar uit te lucht vallen. Hoe creëer jij de juiste omstandigheden om de gewenste creativiteit een zetje te geven? Met deze trucjes weten wij zeker dat jouw teambuildingsessie het gewenste resultaat oplevert.

Hét supersimpele feitje achter het succes van teamuilding? Haal mensen uit hun standaard omgeving en ze gaan anders denken. Het beste resultaat behaal je dus bij voorkeur niet in je standaard (kantoor)omgeving, maar je hoeft zoals gezegd ook niet perse all the way sportieve activiteit – hutje op de hei. Creativiteit opwekken doe je door grenzen te doorbreken en je deelnemers uit te nodigen in een omgeving waar ze zich prettig, vrij en energiek voelen.

Schud die creatieve hersencellen wakker

Organiseer je een event, dat begin je met het vaststellen van een doel. Zo ook bij het organiseren van een teambuildingsessie. Door je sessie een doel mee te geven, zorg je voor houvast. En nee, richtlijnen belemmeren echt de creativiteit niet. Door van te voren een prikkelend vraagstuk te formuleren, schud je de creatieve hersencellen van je deelnemers alvast wakker. Geef ze ter voorbereiding een opdracht mee of leg ze een probleem voor. Zo kunnen ze van tevoren aan de slag en bereik je sneller resultaat.

 

Kies een inspirerende locatie

Doel vastgesteld? Denk dan na over een inspirerende locatie. En nee, dat hoeft geen hutje op de hei te zijn. Haal mensen uit hun standaard omgeving en ze gaan anders denken. De simpelste optie: verruil die vergaderruimte voor een wandelsessie of plan je overleg op een andere manier in de buitenlucht. Iets meer tijd of budget? Er zijn ontzettend veel vergaderlocaties die er hun niche van hebben gemaakt om creatieve teambuildingsessies te organiseren en die de allerleukst ideeën hebben.

Creëer een fijne sfeer

Doel en locatie check. Maar hoe krijg je je deelnemers op stoom? Mensen gaan pas echt buiten de standaard hokjes denken als ze zich op hun gemak voelen. En dat werkt natuurlijk bij iedereen anders. Maar een open sfeer wordt door iedereen gewaardeerd. Zorg dus voor wat opwarmertjes voordat jullie echt in het diepe duiken. Deelnemers die zich veilig voelen, durven sneller de gebaande paden te verlaten en denkbeeldige barrières te verbreken. En dáár vind je die gewenste creativiteit!

 

Brainstorm, hackathon of mindmap?

Welke creatieve werkvorm het beste past bij jouw creatieve sessie ligt aan je doel, je deelnemers en natuurlijk je werkveld. Je zou bijna verdwalen in alle mogelijke technieken of werkvormen om jouw teambuildingsessie in te richten, maar gelukkig hoef je dat wiel ook niet zelf uit te vinden. Teambuildingexperts helpen je graag een eind op weg, wie weet zit er hier eentje tussen?

 

Aan de slag met die ideeën 

Kwamen er fantastische ideeën bovendrijven tijdens jullie teambuildingsessie? Vergeet dat niet om er iets mee te gaan dóen! Zorg er dus voor dat er iemand ijverig meeschrijft en plan een vervolgsessie om de wilde ideeën om te zetten in een actielijst.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x